Sanayi Gazetesi Haberi

1-    Bölgeniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Bakanlar Kurulu'nun 15.07.1976 tarih ve 7/12207 sayılı kararı ile ilimiz Merkez ilçede (Kavlaklı Kasabası) 90K090050 proje numarası ile kurulmasına karar verilmiştir. Bölgemiz; İl Özel İdaresi, Kahramanmaraş Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ve Kavlaklı Kasabası Belediye'sinin katılımlarıyla kurulmuştur. Bu Kuruluşların temsilcilerinden oluşan Müteşebbis Heyetinin sorumluluğu altında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının kredi desteği ile Kavlaklı Kasabası civarında 320 hektar üzerine yapılanmıştır.  

            Bölgede toplam 165 adet parsel üretilmiştir. Bu parsellerden 146 adedi sanayi parseli 19 adedi de idari ve sosyal tesis parselidir. Yatırım yapan sanayicilerimizin istekleri doğrultusunda bölgemizde imar planı tadilatları yapılmıştır. Yapılan imar planı tadilatları sonucu hem sanayicilerimizin ihtiyacı karşılanmış, hem de bölgemizde tadilatlardan önce 1640 dönüm olan satılabilir sanayi parsel alanı, tadilatlardan sonra parsel alanlarının büyümesi neticesinde 1814 dönüme çıkmıştır. Parsel büyüklükleri ise 5000 – 46500 m²’den 5000 – 192000 m²’ye çıkmıştır.

      Revize imar plan tadilatımız sonucu toplam parsel sayısı 72 adet olup bunun, 56 adedi sanayi parseli 16 adedi de sosyal ve idari tesis parsellerinden oluşmaktadır.       

Bölgemizde 56 adet sanayi parselinden; 49 adet üretimde 5 adet inşaatı devam eden 2 adet proje aşamasında parsel mevcuttur. Bölgemizdeki faaliyet gösteren firmalarda tekstil, teknik tekstil, madeni mutfak eşyaları, bakalit kulp, alüminyum levha, mobilya, bina yalıtım malzemesi, endüstriyel klima, endüstriyel yumuşatıcı, oluklu mukavva, bulgur, mısır cipsi, biber, polistiren ambalaj ve yalıtım malzemesi üretilmektedir. Bölgemizde üretimde olan firmalarda 6567 kişi çalışmakta olup, ayrıca inşaatı devam eden firmaların inşaatlarında 200 kişi çalışmaktadır.

OSB içerisinde elektrik dağıtım ve satışını 30 Nisan 2006 tarihinde Göksu elektrik dağıtım A.Ş. den devir alan kurumumuz 2012 yılından itibaren TEİAŞ tan aldığı elektriğin bölgedeki dağıtım, bakım ve satış işlemlerini kendisi yapmaktadır.

Bölgemizin yolları betonarme kilit parke ile kaplanmış ve refüjlerimiz ve 3 adet park alanımız ağaçlandırılmıştır.

            Bölgemizdeki katılımcılara daha iyi hizmet vermek üzere 2. Enerji nakil hattımızın ihalesi yapılmış ve yapım aşamasına geçilmiştir.

Bölgemizde 3 arazöz bir minibüs ve binasıyla itfaiye merkezi kurulmuş ve işletmesi Kahramanmaraş belediyesine devredilmiştir.

Bölgemizde tahsisini yaptığımız parselde 1000 kişiye istihdam sağlaması planlanan ING BANK tarafından operasyon merkezi yapımına başlanmıştır.

Bölgemizde 2012 yılında 406.935.975,00 kw elektrik tüketimi ve 1.121.207,00 m³ su tüketimimiz olmuştur.

Bölgemizde tamamlanan yatırım miktarı 557.767.080,00-$, İnşaatı devam eden firmaların yatırım tutarı ise 200.000.000,0-$ dır.

 

2-    Bölgenizin ulaşım ve lojistik imkanları nasıl?

Lojistik olarak bölgemize en yakın liman 180 km, demiryolu 40 km otoyola 40 km şehir merkezine ise 20 km mesafede bulunmaktadır. Ulaştırma ve denizcilik bakanımızın şehrimize teşriflerinde verdikleri talimatla şehrimizin duble olan çıkış yollarının 3 şeride çıkarılması için çalışmalar karayolları bölge müdürlüğünce başlamıştır. Bölgemiz girişi modern bir yapıya kavuşacaktır.

 

3-    OSB’nin şu anki doluluk oranı nedir? Gündeminizde genişleme çalışmaları var mı? Varsa talep hangi sektörlerde yoğunlaşıyor?

Bölgemizde doluluk oranı %100 dür. Karayolumuzun projesinin onaylanması ile karayolu ile bölgemiz arasındaki alanın osb için kamulaştırılması gündemimizdedir. 2. Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmaları devam etmektedir. 2. Osb için bilim sanayi ve teknoloji bakanlığına müracaatımız yapılmış yer seçim aşamasındadır. Bakanlığımızın kabulleriyle çalışmalarımız hızlanarak devam edecektir.  Bölgemizde tekstil ve metal mutfak eşyaları lokomotif sektörler olup çok fazla yatırım yapılmaktadır.

4-    OSB’nizin yatırımcı için avantajları nedir? Girişimciler yatırım için neden OSB’nizi tercih etsin?

Bilindiği üzere yeni teşvik yasasında Kahramanmaraş 5. Bölge Organize Sanayi Bölgemizde yatırımını yapacak yatırımcılar için 6. bölge üzerinden teşvikten faydalanılmaktadır. Ayrıca elektrik satışımız ortalama % 15 oranında ucuz iken özel bir firmayla yaptığımız antlaşma neticesinde bölgemizdeki elektrik satışlarımız ortalama %25 düşük hale gelmiştir.

5-    2013 yılı ve önümüzdeki yıllar için bölgenize dair çalışma planınız nedir?

2013 yılında alt yapı güçlendirme çalışmaları devam edecektir. İlave enerji nakil hattı, yollarımızın betonarme parke ile kaplamaları, atıksu arıtma tesisi ve bölgemize camii yapılacaktır. Karayolu projesinin onaylanması ile karayolları bölge müdürlüğünce yol şevinden geçmesine izin verilecek olan doğal gaz boru hattının bölgemize gelmesi sağlanacak ve bölge içi doğal gaz şebekesinin yapılmasıyla katılımcılarımızın doğal gaz kullanımları sağlanacaktır.

6-    OSB’lerde iki bakanlığın desteğiyle meslek okulu kurulmasına yönelik yaklaşımınız nedir? Bölgenizde kalifiye eleman sorunu yaşanıyor mu? Bu ihtiyacı karşılamak için ne gibi çalışmalarda bulunuluyor?

Kaliteli eleman yetiştirilmesinin önü açılması, işçi bulmakta zorlandığımız bugünler de bizleri sevindirdi. Bölge müdürlüğümüz ticaret ve sanayi odası ile birlikte bölgemiz içerisinde Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sunulacak, AB katkısıyla gerçekleştirilecek olan “Kahramanmaraş İş Geliştirme Merkezi kurulması için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda bölgemiz eğitim alanımız proje kapsamında tahsis edilmiştir.

7-    OSB dışı alanların sanayi imarına kapatılması gerektiği yönünde görüşler ifade ediliyor. Bir örneği de Tekirdağ’da yaşanmaya başladı. Sizce de OSB dışı alanlar sanayiye kapatılmalı mı? Kapatılırsa ne gibi etkiye sebep olur?

Organize sanayi bölgelerinin özendirilmesi ve çoğalması için bu görüşe katılıyor ve destekliyoruz. Sanayinin tek bir çatı altında toplanması, ortak arıtma tesisi ile kirliliğin önlenmesi, maliyetlerin azaltılması kümelenmenin kendiliğinden oluştuğu firmaların rekabet edebilirliğinin artması ve güç birliğinin sağlanması adına yatırımların sadece Organize sanayi bölgelerinde yapılmasının teşvik edilmesini olumlu buluyoruz.  

8-    Türkiye’deki OSB’lerin çatı kuruluşları olan OSBÜK ve OSBDER’in çalışmalarını nasıl buluyorsunuz. Her iki oluşumdan beklentileriniz neler?

Organize sanayi bölgeleri üst kuruluşuna üye bir bölge olarak çalışmalarını takdirle karşıladığımızı ve gerekli kanuni düzenlemelerin daha iyi hale getirilmesi çalışmalarının devamını diliyoruz.

 

9-    Türkiye’nin belirlemiş olduğu 2023 hedeflerine ilişkin düşünceleriniz nedir?

Türkiye’nin belirlediği 2023 hedeflerini destekliyoruz. Ülkemizin büyüme noktasındaki bu hedefler için üzerimize düşeni yapma gayretlerimiz devam etmektedir. 

 

 

OSB KÜNYESİ

OSB Adı: KAHRAMANMARAŞ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Kuruluş Yılı:    1992

Yönetim Kurulu Başkanı: Abdullah ÇİNKAY

Yönetim Kurulu Üyeleri: H. Hüseyin DİNÇER, B. Sıtkı KESİM, Ergün ÜLGER, Melike ÖZDEMİR

Bölge Müdürü: D. Mehmet TEMİZEL

Yönetim Sistemi: Müteşebbis Heyet

Toplam Alan: 300 ha         

Doluluk Oranı: %100

Tahsis Edilen Alan:1.814.481,80 m²

Tahsis Edilebilir Alan: -

Parsel Sayısı: 56

Parsel Büyüklükleri: 5000 m² -192000 m²

Firma Sayısı: 56

İstihdam Sayısı: 6567 kişi

En yakın Otoyol: 45 km

En yakın Demiryolu: 20 km

En yakın Liman: 180 km

En yakın Gümrük:20 km

Şehir Merkezine Uzaklık: 20 km